GreekGreek InactiveEnglishEnglish Inactive
Πορταριά, Πήλιο
logo

Η Πορταριά

ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Η Πορταριά είναι ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Η Πορταριά προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σκι το χειμώνα, και κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου ή του Παγασητικού, το καλοκαίρι.

Απέχει 13 χλμ. από το Βόλο, 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες» και 2 χλμ. από τη Μακρινίτσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων με μοναδική θέα στον Παγασητικό κόλπο, το όρος Όθρυς και τις κορυφές της Νότιας Πίνδου. Το χειμώνα το χωριό ντύνεται στα λευκά και η μυρωδιά του καμένου ξύλου στο τζάκι τον ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Το καλοκαίρι πάλι κάτω από τη σκιά των πλατανιών, δίπλα στις ανθισμένες ορτανσίες και τα τρεχούμενα νερά μπορεί να απολαύσει τις ευωδιές της φύσης πίνοντας τσίπουρο, για το οποίο είναι πασίγνωστη η περιοχή.

Στην Πορταριά ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια και τα καλντερίμια, να επισκεφτεί βυζαντινές εκκλησίες και παλιά μοναστήρια, όπως τη Μονή του Ιωάννου του Προδρόμου, που πρωτοχτίστηκε το 13ο αιώνα από το χωροδεσπότη Ιωάννη Μελισσηνό, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, με αξιόλογα λιθανάγλυφα στην εξωτερική κόγχη του Ιερού Βήματος και τον ναό των Αγίων Αναργύρων. Τα πολυάριθμα αναστηλωμένα αρχοντικά είναι η ζωντανή συνέχεια της ιστορίας της Πορταριάς και αυθεντικά δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Το Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή θηλέων), το Αθανασάκειο νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα), το Τσοπότειο Σχολαρχείο είναι μερικά από τα σημαντικότερα μουσειακά μνημεία. Στην εξοχική τοποθεσία Κάραβος, λίγα λεπτά από το κέντρο της πλατείας, το νερό σχηματίζει ένα μικρό καταρράκτη, ενώ η πηγή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 λεπτών. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Παναγιά η Πορταρέα με αγιογραφίες του 1581. Από αυτό το μικρό εκκλησάκι λέγεται πως προέρχεται το όνομα όλου του χωριού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Το καλοκαίρι, στην Πορταριά, διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ, όπως «Η Διεθνής Ημέρα Χορού» το Μάιο και το «Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Χορού» τον Ιούλιο.

Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το «Διεθνές Φεστιβάλ Χορού» το οποίο κορυφώνεται με το έθιμο-δρώμενο της αναπαράστασης του «Πηλιορείτικου Γάμου».